Marile pericole ale apartamentelor de vacanta: vecinii neseriosi, neplata mentenantei blocurilor

Se construiesc mii de apartamente, care pot asigura vacanțe mai lungi și mai liniștite decât cele la hotel, la mare și la munte, în România sau în Bulgaria, la distanță de mers cu mașina. Prețurile sunt mici, dar luați în calcul și întreținerea lor, dacă vreți să își păstreze valoarea în timp.
Atenție însă la ce vedeți acum, acolo, cum arată blocul, apartamentul, dacă are sau nu utilități, dar faceți și un exercițiu de imaginație – cum va fi acel loc peste câțiva ani, în funcție de vecinii pe care îi aveți?
Un apartament de vacanță este mai ieftin decât o casă de vacanță, dar sunteți legat de vecinii de bloc, care își îndeplinesc sau nu îndatoririle de colocatari.
În funcție de calitatea vecinilor, puteți avea sau spațiile comune curate sau nu, lifturile funcționale și, atunci când este vorba de ansambluri mai mari, de review-uri bune sau rele (care contează și la închiriere, dar și la revânzare).

Plata întreținerii curente nu trebuie să fie opțională, la fel ca locuirea în spațiul respectiv.

Neplata întreținerii poate duce la:
– Sistarea funcționării liftului
– Murdărie în scara blocului, în zona de recepție
– Lipsa pazei sau lipsa unei minime măsuri de siguranță – interfon defect, iluminat insuficient
– Lipsa apei curente
– Pereți reci iarna, apartamentul se încălzește foarte greu
– Spații exterioare neîngrijite, degradate și întunecate pe timpul nopții

Astfel de cazuri se întâlnesc mai ales la blocurile noi în țările din Europa Centrală și De Est, unde nu există încă o cultură de business în ceea ce privește apartamentele de vacanță, cele numite în străinătate adesea second home.
Un apartament pe care nu îl îngrijești suficient, nu îl încălzești iarna și pentru care nu plătești întreținerea spațiilor comune va avea o valoare mai mică în timp și nu îți va mai fi folositor nici ție, dacă va avea miros de mucegai, holuri murdare, lifturi defecte și poate chiar apa tăiată.

Apelând des la închirierea în sistem airbnb am întâlnit cazuri bune, în care apartamentele și spațiile comune – zonele de recepție, lobby au fost primitoare, curate, impecabile în Statele Unite, Spania și la mare în Bulgaria, dar am întâlnit și cazuri unde am refuzat apartamentul, chiar dacă arăta ca în fotografii, pentru că nu mergea liftul și nu era personal de pază în hol – nu îți primiseră banii și plecaseră sau bloc în care mergea liftul, dar se dădea rar cu mopul în hol – la munte la bulgari.

Iar în România, la un resort cu apartamente de închiriat la mare, reviewurile sunt unele foarte bune și unele foarte proaste, din cauza faptului că unii proprietari nu plătesc taxele de curățenie. Acest lucru îi scade valoarea și îi îndepărtează potențialii clienți la închiriere, care nu sunt dispuși să meargă la noroc, să riște să aibă un apartament prost în vacanță, în ciuda celor patru stele.

Prima dată te gândești la proprietar, că el este de vină pentru calitatea bună a locuinței închiriate sau dimpotrivă, pentru neajunsuri. Dar punându-te în pielea lui ajungi să te gândești că nu poate să dea singur cu mopul pe holuri și la recepție, că nu poate plăti singur reparația liftului ș.a.m.d.

Și de aceea, în momentul în care te intentiționezi să cumperi un astfel de apartament de vacanță este bine să îți faci bine calculul cu întreținerea și să fii atent cât de grijulii sunt și vecinii.

Neseriozitatea la plata întreținerii apartamentele noi se întâlnește mai des la cele de vacanță, decât la cele de locuit permanent, din păcate.

Ce se poate face preventiv:

– alegeți proprietăți cu puține apartamente, cu vecini persoane care sunt de încredere: citiți cu atenție regulamentele de ordine interioară și obligațiile fiecăruia.

-dacă optați pentru apartamente în ansambluri mai mari, cu sute de apartamente, aveți grijă să existe firmă care să asigure managementul ansamblului și care să aibă prevăzute în regulament obligații financiare permanente pentru proprietari, care să asigure curățenia spațiilor comune, Lipsa acestora va duce la probleme în timp. Atenție însă și la aceste costuri, să nu fie exagerate.

– dacă doriți să folosiți apartamentul ca și investiție, pe airbnb.com sau în sistem part-time urmăriți review-urile ansamblului

– nu cumpărați apartamente de vacanță în ansambluri pe care nu le vedeți la față locului. Este posibil ca la intrare să aibă un anunț precum cel din imagine: Vă rog plătiți costurile de mentenanță pentru spațiile comune, în caz contrar apa, curentul electric, internetul și liftul vor fi oprite.

2018-02-18T16:15:04+00:00

Leave A Comment