Unde să nu cumperi o casă în București

În lipsa unei infrastructuri potrivite, unele suburbii noi ale Bucureștiului arată a sate murdare, unde casele mari, pestrițe, se pierd printre munții de gunoaie și ulițele cu noroi. În goana după terenuri ieftine, unii bucureșteni au construit vile mari, cu unul sau două etaje, prea aproape de calea ferată sau de Șoseaua de Centură, pe unde zilnic trec zeci de mii de mașini. Adio aer curat!

Unde să nu cumperi o casă în București (chiar dacă este mult mai ieftină):

  •  în apropierea autostrăzilor, a Șoselei de Centură sau a principalelor intrări din București, unde traficul este foarte mare
  • lângă calea ferată
  • lângă stâlpi de înaltă tensiune
  • lângă fabrici poluante
  • lângă depozite de gunoi
  • în zone care nu au infrastructura completă – gaze, apă curentă, canalizare

foto: Harta poluarii în București: cele cu roșu sunt cele mai poluate și cele cu verde cele mai nepoluate

Fragment din cartea cu sfaturi Cum sa-ti cumperi o casă!, ediția a 3-a, 2017:

Diferențele de preț datorate amplasamentului, între zone în București sunt colosale: o vilă veche în centru poate fi și de cinci ori mai scumpă decât o vilă nouă, cu geam termopan, aer condiționat, șemineu și piscină din Băneasa, cea mai căutată zonă înverzită de la marginea orașului; o vilă din Băneasa este de două ori mai scumpă decât un apartament de trei camere, aproape nou, în zona La Fântâni, de pe bulevardul Unirii, în buricul târgului; dar cu banii de pe un astfel de apartament poți cumpăra două sau trei apartamente mici, garsoniere sau cu două camere din blocurile din zonele semicentrale sau patru sau cinci în cartierele mărginașe, acolo unde riști să nu ai apă caldă permanent.

Și în alte orașe împărțirea pe zone influențează prețurile locuințelor, dar diferențele dintre ele nu sunt chiar atât de mari. Prețul unui apartament din centrul unui oraș mare precum Cluj Napoca, Timișoara, Iași, Constanța, Arad sau Craiova este de regulă cu 50% mai mare sau cel mult dublu față de al unuia de la periferie (în condițiile în care au finisaje comparabile și nu sunt ultra-echipate). O casă sau o vilă construită la marginea unui astfel de oraș este cu 50%, maximum 80-90% mai ieftină decât una centrală, de aceeași mărime. Chiar și palatele istorice au în celelalte orașe prețuri mai rezonabile decât în București, fiind de două-trei ori mai ieftine.

Ai ales amplasamentul, treci la pasul următor: verifică vecinătățile -magazinele din apropiere, școlile, dacă sunt sau nu în zonă surse de poluare.

Pare puțin lucru, dar, gândiți-vă, dacă sub apartament este un bar cu program de noapte sau în spatele blocului este o spălătorie de mașini, crezi că veți avea liniște? Cu siguranță nu.

Sau vă cumpărați o casă ieftină la o distanță, credeți, suficient de mare de furnalele unei fabrici de vopsele. Credeți că sunt suficient de departe? Dar dacă vântul bate într-o seară mai tare, credeți că veți mai putea ține geamurile deschise și aerisi suficient?

Magazinul de la colț este sărăcăcios și nu există piață sau supermarket în apropiere? Nici măcar un Mega Image? Poate nu este o problemă, daca sunteți obișnuită să faceți cumpărături săptămânale, mergând cu mașina în Metro, Carrefour, Selgros, Lidl sau Billa, dar va fi cu siguranță o problemă daca sunteți obișnuită să faceți aprovizionarea zilnic, în drum spre casă, fără mașină.

Și apoi școala, este destul de aproape? Vă puteți lăsa copiii să meargă neînsoțiți la școală, fără a sta cu sufletul la gură? Sau măcar este în drumul dumneavoastră spre serviciu, pentru a-i putea transporta în fiecare zi, fără a vă lua prea mult timp?

Continuarea o găsiți în cartea Cum sa-ti cumperi o casă!, ediția a 3-a, 2017.

2018-11-27T12:13:06+00:00

Leave A Comment