5 lucruri pe care sa nu le faci cand cumperi un apartament

Ce pericole mari poti evita fiind atent la achizitia unei locuinte. Ce sa nu faci:

1. Să cumperi un apartament fără nici măcar o vizionare, pe nevăzute, fără a merge la fața locului, pentru a verifica amplasamentul și construcția (dacă există, iar dacă este vorba de un proiect viitor, off plan, de văzut terenul și vecinătățile).

Nici hărțile, nici fotografiile și nici imaginile panoramice nu pot înlocui o inspecție la fața locului, pentru a urmări zona, vecinii, finisajele, calitatea lucrărilor de construcție. În cartea Cum să-ți cumperi o casă!, aflați exemple de țepe luate de cumparatori, printre care si teapa pe care au luat-o sute de investitori americani cumpărând case intr-un ansamblu rezidential ipotetic din Mexic, pe baza unei imagini trucate, cu o captură din satelit, falsificata (foto alaturat: sursa: CNN)

2. Să te întinzi mai mult decât îți este plapuma, să faci un credit prea mare, cu gândul că vei câștiga mai mulți bani în viitor sau că vei revinde casa în câștig, pentru că îi va crește prețul.
Dobânzile cresc în acest moment și sunt șanse mici să scadă din nou în următorii ani, așa că este mai bine să fii prevăzător și să cumperi locuința doar atunci când ai un avans potrivit și să alegi pe măsura bugetului pe care îl poți stabili pe salariul actual. Ideal este să nu te îndatorezi mai mult decât 35-40% din salariu pentru rata lunară la bancă. Mai multe sfaturi despre alegerea finanțării unei locuințe aflați în capitolul V, din cartea Cum să-ți cumperi o casă!.

3. Să alegi un proiect sau o zonă doar pentru că sunt la modă, unde se înregistrează cele mai mari vânzări de locuințe la un moment dat.

De regulă, zonele bune sunt ca vinul, zonele cel mai bine cotate acum 100 ani vor fi la fel și peste 100 ani. În rest, este ca la ruletă – poate va fi o zonă bună în timp sau poate nu. Un exemplu de așa nu este zona rezidențială Snagov, care are a fost în top zone rezidențiale de lux în urmă cu 10 ani și unde terenurile erau atunci la fel de scumpe ca în unele cartiere din București. Astăzi multe vile construite atunci în Snagov sunt de vânzare și nu își găsesc cumpărători.

4. Să cumperi doar în funcție de preț, să alegi cel mai ieftin apartament sau cea mai ieftină casă.

De ce? Poate fi o păcăleală, locuința să ascundă vicii sau zona să aibă probleme grave – cum este o zonă din București unde miroase foarte urât, continuu, de la o fabrică de oase sau terenul este mlăștinos și veșnic sunt inundații la etajele inferioare, sau este o proprietate cu acte de proprietate nesigure. Excepții: 1. apartamentele aflate în construcție pot fi cumpărate și cu 20-40% mai puțin decât sunt prețurile apartamentelor noi din zonă, dar atenție, în acest caz se plătește de fapt riscul de a se construi sau nu casa, de a fi sau nu reușite finisaje, calitatea construcției. 2. Apartamentele de la licitații, dar și aici atenție, nu tot ce este la licitație este ieftin și merită a fi cumpărat.

5. Să alegi un apartament mare, cu o suprafață generoasă, într-un bloc ieftin, realizat cu materiale și finisaje de calitate inferioară, cu gândul că vei reuși să îi ridici valoarea investind în finisajele interioare ale apartamentului.
Lux și confort nu înseamnă doar ce este la interiorul apartamentului, ci și amplasamentul, vecinătățile, spațiile exterioare și spațiile comune ale ansamblului rezidențial.

Cititi si CUM verificam pretul corect. Top facturi ce scumpesc apartamentul

2018-04-20T10:00:13+00:00

Leave A Comment