Casă din lemn sau din cărămidă? De ce am cumpăra sau închiria un Tiny House, căsuța din materiale naturale. Top 3 Tiny House din România

Acum, când pandemia Covid 19 aduce preocuparea pentru case sănătoase, ieftine și rapid de construit, revin în actualitate din nou locuințele din lemn sau parțial din lemn (casele tradiționale recondiționate). Mai nou, a apărut conceptul de “tiny house”, căsuțe noi din lemn, cu design actualizat, inspirat din natură și din tradiția românească, cu geamuri mari, luminoase, complet echipate și mobilate la interior la standarde actuale (unele chiar cu încălzire prin pardoseală, băi și bucătării avangardiste). Interesant este că tiny house nu este doar un model arhitectural, ci și se înscrie într-o mișcare socială, aceea de a trăi cu puțin, într-un spațiu mic, simplificat, cu lucruri esențiale, dar confortabil și plăcut, în armonie cu natura. Se spune că o casă de lemn «respiră» și nu suferă din cauza vaporilor.

O casă din lemn sau din cărămidă? Noi avem o casă de vacanță cu etajul construit din lemn și pot să vă spun din experiență că este foarte plăcut de locuit, te simți ca într-o cabană adevărată, atât din punct de vedere estetic, cât și al confortului oferit (camerele se încălzesc mai repede și se aerisesc mai rapid, chiar după perioade lungi în care stau închise).

Asupra acestui subiect am revenit de mai multe ori în articolele mele, în anii 1998-2007, în urma nenumăratelor întrebări de la cititorii revistei Capital, unde am scris articole timp de 8 ani, privind alegerea tipului de materiale pentru realizarea unei case. Între 2007 și 2018 acest trend s-a mai domolit, dar în ultimii ani, în pandemia de Covid 19, revine în actualitate. Fie că este vorba de realizarea rapidă a unei case din lemn pentru locuit permanent într-o zonă de suburbie, fie că este vorba de reamenajarea unei case vechi, tradiționale sau chiar a unui hambar, trebuie avute în vedere avantajele, dar și problemele care pot apărea în timp.

Părerile sunt împărțite, fiecare variantă – casa din lemn și casa din cărămidă – are avantaje și dezavantaje și fiecare constructor sau cumpărător de case trebuie să țină cont de particularitățile terenului și de costurile pe care și le poate permite.

O casă din lemn este mai ieftină, uneori chiar la jumătate de preț, dar întreținerea ei în timp este mai pretențioasă.

O casă de cărămidă este mai trainică și rezistentă la incendii, dar iarna-i mai rece și vara mai cald în ea decât într-una din lemn.

O casă din lemn este mai flexibilă și mai puțin periculoasă în caz de cutremur, dar o casă din cărămidă nu este atacată de carii, năpădită de furnici etc. Și întrecerea ar putea continua.
Chiar dacă în România se construiesc încă puține case în întregime din lemn, aproape toate vilele sau casele de vacanță au mansarde locuibile din lemn, realizate după tehnologia importată din Vest. Acest lucru se vede cu ochiul liber nu numai în zonele de munte, dar și în zonele de câmpie.

Să punem însă față în față cele două metode și să vedem exact ce materiale sunt folosite pentru construirea celor două tipuri de casă.

Să începem cu locuințele din lemn, casele „americane” sau „canadiene”

Avantajele caselor din lemn:

  • sunt mai ieftine cu 30-40% decât cele din cărămidă, uneori și mai mult; materialele folosite sunt mai ieftine, iar gradul lor de industrializare, faptul că pot fi prefabricate într-o mai mare măsură face ca prețul să fie și mai scăzut; fundația este mai mică, pentru că noua casă va fi mai ușoară, așa că se face economie și la beton.
  • se execută rapid, într-o lună, maximum trei, în funcție de mărimea casei și gradul ei de industrializare; acest lucru este posibil datorită faptului că nu trebuie așteptat ca anumite materiale să se usuce, cum este cazul zidăriei; în plus, majoritatea bârnelor și lambriurilor sunt dimensionate din fabrică; iar instalațiile sunt uneori prinse direct în pereții sendviș prefabricați; de asemenea, o casă de lemn nu necesită o fundație prea mare, ceea ce reduce iar din timpul de excavare si de uscare a acesteia;
    sunt flexibile și ușoare și nu sunt periculoase în caz de cutremur;
  • sunt bune izolatoare termic, vara fiind mai răcoroase, iar iarna mai călduroase; pierderile de căldură au fost calculate de specialiști ca fiind cu 30-40% mai mici decât la casele din cărămidă; popoarele nordice preferă aceasta tehnologie, ceea ce demonstrează că ele sunt eficiente în lupta cu temperaturile foarte scăzute; casele norvegiene și suedeze sunt realizate dupa metoda sandviș;
  • spațiul interior poate fi ușor compartimentat sau modificat; fiind case ușoare, nu necesită prea mulți stâlpi de susținere, ceea ce face ca spațiul interior să fie ușor de modelat. Ulterior, daca v-ați plictisit de aranjamentul interior sau vi s-a mărit (sau micșorat) familia, puteți să-l schimbați repede, pereții demontându-se rapid sau puteți construi pereți de ghips-carton;
  • nu sunt pretențioase în ceea ce privește tipul terenului pe care pot fi amplasate; fiind ușoare, casele din lemn pot fi construite și pe terenuri slabe sau nisipoase;
    instalațiile pot fi ascunse în pereți; pereții fiind prefabricați, iar casele de lemn fiind construite de regulă după proiecte tip, se poate prevedea traseul firelor de cablu sau al conductelor de utilități.
  • În sfârșit, străinii spun că sunt mai sănătoase. Lemnul este un element natural, ecologic; Într-o casa din zidărie poate apărea igrasia, condensul. Se spune că o casă de lemn «respiră» și nu suferă din cauza vaporilor.

Dezavantaje:

  • o casă din lemn trăiește mai puțin decât una de cărămidă; constructorii apreciază că durata de viață a unei case de lemn este cu 20-30% mai mică decât a uneia din cărămidă; totuși, există bisericuțe de lemn și case bătrânești construite la munte care au rezistat în timp mai mult decât palatele din orașe;
  • nu asigură o izolare fonică perfectă; o prietenă care trăiește în Canada are o casă mare și frumoasă de care e foarte mândră; i-a fost însă destul de greu să se obișnuiască cu zgomotele din casă. Orice mișcare pe care o fac cei doi copii ai ei la etaj se aude în toată casa; am fost și eu în vizită în două astfel de case din suburbii, în Statele Unite, una în Minneapollis și una în California și a durat să mă acomodez cu zgomotele (se auzea inclusiv apa de la baie, de la etaj, atunci când erai în living la parter).
  • întreținerea ei în timp este migăloasă și cere bani; la un interval de cinci-șase ani trebuie verificată cu atenție și făcute toate reparațiile necesare; în plus, trebuie tratată împotriva insectelor, iar dacă are lambriuri sau bârne la interior, acestea trebuie lăcuite.
  • nu poate fi prea înaltă; o casă de lemn nu trebuie să aibă mai mult de două etaje, spun specialiștii; dacă un vânzător lacom a construit o casă de lemn prea înaltă, vă sfătuim să nu o cumpărați, pentru că ea nu va fi stabilă.

De ce casele din lemn mai sunt numite și case americane și canadiene?
Pentru că peste Ocean, în Statele Unite ale Americii și în Canada, cele mai multe locuințe noi sunt construite din lemn, cu pereți tip sendviș, din lemn între care se află un strat izolator de vată minerală. În aceste două țări, precum și în Noua Zeelandă și Australia, construcția de case de lemn a devenit o adevărată industrie, anual realizându-se în serie peste un milion de astfel de case.
Casele „la pachet” sunt făcute în fabrici speciale, cu linii de producție, în modele tip.
Clientul face comanda, în maximum zece zile îi este adusă frumos împachetată, iar meșterii o ridică în maximum două-trei săptămâni. Cu astfel de tehnologii, americanii au ajuns să ridice cartiere întregi, cu mii de case în maximum un an, doi, oferind populației locuințe mari, la prețuri rezonabile.
Atunci când au auzit că se construiesc mai ieftin și mai repede, românii au început să se gândească la acestea ca la o alternativă la clasicele case din cărămidă sau beton. La început, majoritatea constructorilor de case s-a arătat reticentă față de rezistența și viabilitatea construcțiilor din lemn, dar încet-încet noua tehnologie a cucerit piața.
Foarte puține dintre cele construite la noi sunt într-adevăr case realizate după tehnologie americană.
Multe sunt simplificate sau adaptate pieței. Iar meșterii români au devenit atât de cunoscuți în arta caselor din lemn moderne, cumva înrudite cu casele lor tradiționale, încât acum zeci de firme de construcții din Maramureș, Ardeal sau Moldova construiesc case de lemn prefabricate pentru export, mai ales pentru Germania, Belgia și Franța.
Cum poate fi construită o casă din lemn?
Când spui casă din lemn, nu trebuie să te gândești neapărat la o cabană. O casă de lemn poate fi locuită permanent și avea toate calitățile unei reședințe de lux (doar demnitarii americani și Bill Gates, cel mai bogat om din lume, tot în astfel de case locuiesc). Confortul este dat de performanța izolației, de calitatea materialelor, a finisajelor și de gradul de inteligență al instalațiilor și echipamentelor pe care le are.

Modele de case din lemn:
structura de rezistență din lemn sau din beton;
pereți tip sandviș (între două bârne sau două scânduri de brad, special tratate împotriva umezelii și focului, se află un strat de vată minerală, de diverse grosimi; uneori, între vata minerală și profilele din lemn se pun folii din PVC sau alte materiale pentru a servi drept barieră împotriva apei sau vaporilor);
lambriuri sau ghips carton la interior; pereții pot rămâne din bârnele sau profilele din lemn, dar pot fi și placați cu lambriuri din lemn -pentru o casă de vacanță sau se pot placa cu ghips-carton, astfel încât, după zugrăvire, pereții din casă vor arăta la fel ca la o casă obișnuită, din zidărie; în magazinele de bricolaj există plăci de ghips-carton care imită zugrăveala sau lambriurile din lemn;
lambriuri sau tencuială la exterior; casele americane nu par din lemn, pentru că sunt finisate la exterior folosindu-se tehnologii moderne (de pereții din lemn se fixează niște plase speciale, tencuite apoi prin metoda clasică sau cu ajutorul unor pompe speciale, care „încarcă” peretele). Uneori, pentru îmbrăcarea casei, constructorii folosesc și plăcuțe din plastic sau aluminiu, care imită zugrăveala în calciu sau lambriurile din lemn;
acoperiș ușor, din materiale noi; nu este indicată folosirea țiglei pentru casele din lemn.
Mai există și case din lemn numai din bârne groase îmbinate fără strat izolator și fără finisaje la interior sau exterior. Dacă sunt bine realizate, aceste construcții, al căror perete exterior poate avea o grosime de până la 20 centimetri, sunt ideale la munte.

Pe piață există însă și modele foarte simplificate, care sunt într-adevăr foarte ieftine, dar care nu sunt rezistente.

Atunci când se spune că prețul unei case de vacanță pornește de la 80 euro/mp, ceea ce înseamnă maximum 7.000 USD pentru o căsuță de vacanță, trebuie să vă întrebați ce vi se oferă la acest preț. Prețurile pot urca până la 400-500 euro/mp, în funcție de gradul de finisare (minim, mediu sau lux) și de dotările casei (unele firme le vând cu bucătării și băi complet echipate, cu mobilier, cu scară interioară și cu pardoseli de parchet sau gresie).
Cereți sa vizionați o casă construită după metoda pe care o alegeți. De regulă, firmele de construcții din lemn au zeci chiar sute de fotografii cu interioare ale caselor vândute. Este bine însă să vedeți personal o astfel de casă, să puteți atinge cu mâna pereții și să verificați calitatea finisajelor.
Uneori, în fotografii, unele case arată mai bine decât în realitate. Iar modelul, în funcție de mărime, nu-l puteți alege după o fotografie sau un desen virtual, pentru că spațiile pot fi mărite voit din anumite unghiuri de fotografiere.
Întrebați constructorul ce servicii oferă.
Este inclus și transportul materialelor la locul unde se va construi casa? Dar realizarea temeliei?
Dar montajul? Gândiți-vă că fiecare amănunt înseamnă bani și, dacă de exemplu firma care vinde case de lemn la pachet este la Piatra Neamț, iar dumneavoastră ridicați casa la Sinaia, va trebui să contractați o mașină ca să vă aducă materialele, în cazul în care firma de la care ați cumpărat casa nu asigură și transportul. La fel și cu montajul casei. Una-i să fii meșter înnăscut și să-ți ridici casa singur sau ajutat de prieteni, și alta-i să apelezi la meșteri. Prin urmare, calculați-vă de la început și factura meșterilor care vor monta casa.

Trendul Tiny house – 2021
În acest moment, ia amploare și în România Tiny house movement (Mișcarea caselor mici), o mișcare pornită în anii 2000 în SUA, dar recunoscută internațional din 2018 în Codul Internațional Rezidențial. Se vorbește despre un nou trend arhitectural și social, în același timp, care pornește de la ideea că poți locui într-un spațiu mic, simplificat, doar cu lucruri esențiale (living with less), așa cum este descrisă această mișcare potrivit wikipedia.org.
În Codul Internațional Rezidențial o „Tiny House” are o suprafață de maximum 37 mp. În România, în perioada pandemiei s-au construit tot mai multe astfel de căsuțe, Mobexpert, retailer de mobilă intenționând să le vândă la comandă, la cheie, la un preț care pornește de la 23.499 euro.
Cele mai frumoase sunt cele realizate de arhitecți români pasionați, care îmbină rusticul, cu minimalismul și care dau culoare noilor Tiny House, cu amprentă românească. Puteți vedea astfel de case în Vama Veche sau la munte și puteți citi mai multe despre ele sau le puteți comanda și alege modele de pe grupuri de Facebook, care reunesc mai mulți meșteri, constructori și mai multe firme specializate în construirea caselor din lemn. Unul din aceste grupuri este Tiny House Romania, cu peste 14.000 membri https://www.facebook.com/groups/399125430591966

Top 3 Tiny House din România

1. Un tiny house de care te îndrăgostești, care excelează printr-un design unic, inspirat din casele tradiționale românești  și adaptabilitate. Modelul este o căsuță călătoare, pe roți. Se poate comanda- cumpăra – Pura Vida Huts, foto

2. Un tiny house cu un design curat, elegant, care nu se demodează în timp și care se încadrează perfect în natură (la munte, pe un curs de apă, lângă un lac, în Delta Dunării etc)

Se poate închiria pe airbnb.com într-o comună din apropiere de Orșova, pe malul Dunării.

https://www.airbnb.com/rooms/10186052?fbclid=IwAR1Omt4P67gGnjVEORb9lBqF-cKsFGkEYVcg5W5WWZQhqGeX5nijfRqeaIQ&source_impression_id=p3_1634029579_z64r1c4juPKxYkBy&check_in=2021-10-29&guests=1&adults=1&check_out=2021-10-31

3. Tiny House popular, care întrunește un vot mai larg din partea publicului, fiind accesibilă unui număr mai mare de cumpărători/chiriași. De vânzare la Mobexpert -prezentare completă aici https://mobexpert.ro/pages/casuta-ta-din-natura

 

O parte din acest articol, cu detalii tehnice și istoric face parte din Capitolul VIII O casă din lemn sau din cărămidă?, din cartea Cum să-ți cumperi o casă!, ediția a III-a. În curând va apărea ediția a IV-a a cărții, în format print, dar și digital.

2021-10-13T13:16:57+00:00

Leave A Comment