Distanțarea la vilă în București: cât de departe stai de vecini?

Cu siguranță că a locui într-o casă individuală, care are curte proprie, prezintă mai multe avantaje (stai în aer liber, la verdeață, poți desfășura activități fizice) în această perioadă de izolare a familiilor, în timpul pandemiei de coronavirus. Trecând în revistă anunțurile de vânzare și de închiriere ale vilelor (noi și vechi) din București și zonele limitrofe se observă că o treime din cele aproximativ 4.000 anunțuri de vânzare au terenuri cu suprafețe de până în 200 mp (când stai în curte fiind nevoie să fii cu ochii peste gard, la vecini, să nu se apropie prea mult).

Aceeași situație este întâlnită și la închiriere, unde în total sunt circa 1.200 anunțuri de case și vile din București și zonele limitrofe (până la 50 km distanță), din acestea 90 având curți de până în 50 mp, 79 de până în 100 mp și 302 vile au spații de teren liber cu suprafețe între 100 și 200 mp.

Sunt foarte mici diferențe între ofertele de vânzare și cele de închiriere privind mărimea curților. Remarcăm totuși o pondere mai mare la închiriere a curților de până în 50 mp (6% din total, la închiriere, față de 3% din total la vânzare) și, la extrem, a curților de peste 500 mp (22% din total, la închiriere și 18% la vânzare).

 

Dacă vă bate gândul să cumpărați sau să închiriați acum o locuință în București sau în zonele limitrofe, trebuie să aveți un buget de minimum 65.000 euro la cumpărare și 700 euro/lună la închiriere. Pentru o zonă bună și o casă nouă, cu o curte de minimum 300 mp, prețurile pornesc de la 130.000 euro și 1.000 euro/lună la închiriere.

La stabilirea valorii unei case individuale, în topul criteriilor cel mai mult contează în acest moment

1. amplasamentul și vecinătățile (acel location, location, location din țările occidentale, la vecinătăți luând în calcul nu doar proprietățile învecinate, ci și zonele verzi sau pădurile din apropiere),

2. accesul și utilitățile,

3. mărimea terenului – pe locul trei – prețul fiind evaluat pe mp – și abia apoi

4. construcția în sine (evaluată cu preț pe mp, în funcție de vechime, tip constructiv, calitate, finisaje și dotări).

Stăm în vilă. Dar respectăm distanța legală, când ieșim în “curte”?

Atenție la mărimea curților, la distanța față de vecini, unde este amplasat foișorul sau locul de joacă al celor mici, să nu fie prea aproape de locul unde-și petrec vecinii timpul în aer liber.

În București, există nenumărate vile mari, cu suprafețe construite de sute de metri pătrați, dar înghesuite, ce au curți de până în 50 mp sau cel mult 200 mp, cu spații verzi la comun. Acestea trebuie privite aproape ca niște blocuri pe orizontală, în această perioadă de izolare.

Pentru a fi în siguranță, locatarii ansamblurilor rezidențiale trebuie să aplice regulile de distanțare valabile pentru locatarii de la bloc, în ceea ce privește spațiile comune – fie că este vorba de locuri de joacă, piscine, saune, săli de sport etc.

Distanța recomandată față de o persoană străină de familie este de 1,5 metri, dar au apărut studii care arată că virusul poate ajunge și la cinci metri  depărtare, dacă stăm timp mai îndelungat lângă o persoană bolnavă.

2020-04-06T14:01:37+00:00

Leave A Comment