Perioada de pandemie a adus un nou model de a locui – cel de evadare în natură, dar cu posibilitatea de a munci la distanță. Pe marele site internațional de închirieri cu ziua airbnb.com a apărut chiar o nouă secțiune cu astfel de oferte: se numește “Outdoor getaways” ( = evadări în aer liber) și are, pentru România, mai mult de 300 de locuințe, de la cabane, căsuțe în copac, la case vechi țărănești, domuri sau hambare reamenajate. Unele familii tinere l-au experimentat pe perioada vacanței de vară, alții mai curajoși le închiriază cu lunile sau au în plan să-și construiască sau să-ți cumpere propriile locuințe în natură.
Este un trend, cu siguranță. Este modelul caselor de vacanță, din trecut sau second home – în Occident, dar în varianta actuală, adaptată la noile dorințe ale oamenilor, dictate de izolarea sanitară, dată de pandemie. Și, cumva și un nou model de turism, mai ecologic și mai sigur în aceste vremuri.
Este un mod de a locui care vine la pachet cu o vacanță prelungită și o experiență de viață unică, ce te face să treci mai ușor peste această perioadă de pandemie Covid.
În urmă cu un an și jumătate, la prima perioadă de carantină, numărai pe degete astfel de case în care te puteai izola cu familia în România. Erau câteva case și cabane pe Valea Prahovei și în Brașov și câteva vile în Snagov. Acum numărul lor depășește 300 unități numai pe un site și este în creștere. Iar dacă atunci erau doar câteva cabane prăfuite sau vile mari, greu de administrat, acum s-au îmbunătățit și condițiile de locuit din aceste case de evadare: au spațiu flexibil, cu zone de birou sau living, băi utilate modern, mobilier nou și musai, Internet!
În această toamnă 2021, cererea va crește din nou, pe măsură ce orașele se vor închide unul câte unul și tot mai multe activități vor trece în online.
Tarifele au crescut și ele în timp, de la 400 euro/lună-1.000 euro/lună în aprilie 2020, la 600 euro/lună-2.000 euro/lună în acest an, exceptând lunile vârf de sezon (iulie, august, decembrie, ianuarie și februarie când tarifele cresc vertiginos și peste aceste praguri).
Cam toți proprietarii dau bonusuri în funcție de cât de mare este perioada de închiriere a locuinței pentru lucru de la distanță. Multe însă sunt deja ocupate în weekenduri prelungite din octombrie și decembrie 2021. Atenție însă, dacă veți compara cu tarifele de închiriere a caselor din București sau Cluj-Napoca veți descoperi că tot este mai ieftin să stai la munte, la mare sau într-o zonă turistică în natură, decât în oraș, în această perioadă.
Cum selectăm locuința potrivită pentru noi
Așa cum spuneam, oferta de case de unde se poate lucra remote, din hamacul aflat în grădină sau de la gura șemineului, este din ce în ce mai mare. Anunțuri se găsesc pe www.airbnb.com, pe www.booking.com, dar și pe https://www.wildventure.ro/
Pentru a avea însă condiții cât mai bune de lucru, trebuie avute în vedere mai multe criterii în alegerea locului și tipului de locuință.
Mai întâi, trebuie stabilită perioada, cât vreți să vă retrageți în natură. În funcție de aceasta, alegeți locul – pentru că una este să te retragi două săptămâni, când te poți duce chiar în sălbăticie (cum sunt foarte multe cabane și case tradiționale, pe vârf de munte sau între dealuri, departe de sate) și una este să te retragi pentru o lună, câteva luni sau un an și atunci ai nevoie de un loc apropiat de aprovizionare, acces ușor la toate mijloacele de transport, spitale și alte facilități sociale.
Noi astăzi ne vom axa pe a doua opțiune, cea în care alegem o locuință din care să putem lucra în condiții de București sau oriunde în lume, cât suntem în fața calculatorului, să avem un confort social, dar să ne și bucurăm de natură.
În acest caz, contează ca locuința în care lucrezi de la distanță:
1. Să aibă Internet de mare viteză – remote înseamnă în primul rând să lucrezi de acasă și ai nevoie de o conexiune permanentă la Internet.
2. Să fie accesibilă– să fie ușor de ajuns, dar să aibă și o unitate sanitară la maximum 5-10 km, în cazul unei îmbolnăviri. Ideal este să aibă drum asfaltat, mijloace de transport în comun în apropiere, stații de tren.
3. Să aibă facilități în zonă pentru a nu te plictisi și pentru a păstra un confort minim– să permită mai multe activități în aer liber – la munte de exemplu poți face drumeții pe poteci marcate, schia iarna, poți bea vin fiert la o cabană sau poți comanda pizza de la un restaurant, dacă nu ai chef de gătit. Contează să aibă în apropiere magazine, farmacii, piețe de unde se pot cumpăra produse proaspete sau măcar vecine binevoitoare, care cresc animale și păsări și îi pot furniza alimente, în zone agroturistice sau dacă te izolezi la sat 😊.
4. Să fie într-o stare bună locuința – pentru iarnă, să fie bine izolate și să se poată încălzi ușor, spațiile interioare să fie curate, ușor de întreținut, să aibă cel puțin o baie.
5. Prețul să fie unul rezonabil, în acord cu piața, dacă intenționați să cumpărați casa, pentru ca ulterior să o puteți revinde ușor (atenție, locuințele de vacanță, second home, sunt mai greu vandabile decât cele din marile orașe).
O altă metodă de a găsi o locuință pentru munca la distanță este și cea a postării de anunțuri pe paginile & grupurile de Facebook ale comunităților din localitățile vizate. De exemplu, în Sinaia și Snagov exista astfel de grupuri. Anunțul de pe mai jos a fost postat de curând și vă poate servi ca model.
– model de anunț postat în Social Media
Date despre munca la distanță în România și în lume
Cererea de astfel de locuințe vine în principal din partea tinerilor care vor să experimenteze, să trăiască mai sănătos, departe de poluare și să lucreze de la distanță. Un sondaj realizat în această vară de portalul cu anunțuri de angajări Bestjobs arată că 57% din cei intervievați și-ar dori să lucreze de la distanță sau și de la distanță, în altă localitate sau chiar din altă țară și 72% ar accepta să lucreze pentru o companie din afara țării dacă ar fi lăsați aleagă de unde să lucreze.
În Marea Britanie circa 4% din familii au second homes, adică case de vacanță, o parte din ei chiar în altă țară – cei mai mulți în Franța, zona Provence.
În Italia, primarii mai multor orașe mici și chiar comune au investit în rețeaua de Internet, într-un concept de “smart working villages“, pentru a atrage atât italieni din marile orașe, cât și străini pentru a lucra de la distanță. În zona rurală Santa Fiora, din Toscana, Primăria decontează 200 euro pentru chirie celor care vor să stea aici, în condițiile în care chiria lunară este între 300 euro și 500 euro, potrivit unui reportaj al CNN.
Există însă și nomazi digitali care au ales orașe, chiar metropole, în pandemie, profitând de prețurile mici ale cazării, pentru a experimenta viața în altă țară sau chiar pe alt continent.
Conceptul de nomad digital este în curs de legiferare și în România, urmând a se acorda facilități pentru cei care lucrează de la distanță în anumite condiții. Scopul acestei inițiative este de a atrage cât mai mulți nomazi digitali ce lucrează pentru companii străine, de obicei plătiți foarte bine, în sectoare IT&C, BPO și DPO, care să-și cheltuiască banii în localități din România.
Mai multe detalii și exemple concrete voi prezenta în ediția următoare a cărții Cum să-ți cumperi sau închiriezi o casă!, 2021
Ediții anterioare ale cărții Cum să-ți cumperi o casă! – ediția a III-a 2017, ediția a II-a 2004, ediția I 2002
Se confirma acest trend si prin migratia catre rural si catre periferii, in perioada pandemiei
https://economedia.ro/pandemia-a-intensificat-migratia-romanilor-din-urban-catre-zone-rurale-populatia-rurala-a-crescut-pentru-prima-data-din-2007-incoace.html#.YZTGvbqxWcw