ȘTIȚI UNDE SĂ CĂUTAȚI O CASĂ SAU UN APARTAMENT?

Informați-vă! În imobiliare, de bază este metoda comparației, pentru evaluarea proprietăților, așa că este nevoie să vă faceți bine temele, să cunoașteți cât mai multe oferte din zona și orașul unde doriți să vă cumpărați o casă pentru a ști că plătiți prețul corect. Când v-ați hotărât să cumpărați o casă, primul lucru pe care trebuie să-l faceți este să puneți cap la cap toate ofertele de apartamente și case de vânzare, din toate mediile:

  1. Site-uri specializate, care au baze mari de date cu anunțuri rezidențiale și motoare complexe de căutare: imobiliare.ro, www.imopedia.ro, www.storia.ro, www.anuntul.ro
  2. Informații care vin de la prieteni, cunoștințe, colegi de serviciu
  3. Anunțuri imobiliare din ziare de profil – din ce în ce mai puține.
  4. De la târgurile imobiliare, unde timp de două, trei zile găsești într-un singur loc zeci sau sute de oferte imobiliare, în special de apartamente noi în ansambluri rezidențiale aflate în construcție. Pe perioada acestor târguri se derulează și vânzări promoționale.
  5. Site-uri ale agențiilor imobiliare care au anunțuri de locuințe în zonele vizate de noi. De exemplu pe site-ul remax.ro aflați proprietăți din București, dar și din Cluj-Napoca și localitățile învecinate, Brașov, Timișoara, Mureș, Sibiu și Constanța, pe site-ul www.apulum94.ro din București etc
  6. De la administratorii de bloc – fie că este vorba de blocuri vechi, sau ansambluri rezidențiale noi vândute parțial sau integral, sold –out, dar la care apar la revânzare apartamente.
  7. Din licitații ale băncilor sau altor instituții (ANAF, lichidatori judiciari etc)

Să o luăm pe rând.

  1. Site-urile imobiliare sunt un bun barometru al ofertei, atât ca mărime, cât și ca nivel al prețurilor, exprimând ceea ce își doresc proprietarii- vânzători să primească, acel asking price.

Îl punem primul pe listă, pentru că este cel mai la rapid mod de a ne informa despre ce găsim de vânzare în piață și are o mare acuratețe – având în spate o mare bază de date cu anunțuri specializate.

Cel mai mare site de anunțuri de case și apartamente din România este www.imobiliare.ro, fiind cel mai complet.

De ce? Pentru că are cele mai multe anunțuri rezidențiale în portofoliu (peste 100.000 anunțuri la începutul lui 2017 și peste 161.000 proprietăți la sfârșitul lui 2021), este național – acoperă multe orașe și, un lucru care contează din ce în ce mai mult în zilele de astăzi, are cea mai mare colecție de ansambluri rezidențiale cu apartamente noi de vânzare (470 proiecte rezidențiale la sfârșitul anului 2021, din care peste 160 în București și zeci de alte ansambluri în marile orașe, dar și în stațiunile montane sau de la malul mării).

Datorită acestei uriașe baze de date, periodic, proprietarul si

te-ului, Ringier România, un trust de presă internațional, furnizează și statistici de piață prin serviciul specializat Analize imobiliare.

Cele patru grafice de mai jos au această sursă Analize imobiliare și vi le prezint pentru a descoperi care sunt prețurile de referință pe metru pătrat construit în principalele orașe din România și evoluția în timp a prețului mediu al locuințelor din România, comparativ cu media de la nivelul țărilor din Uniunea Europeană, în perioada 2004- trimestrul trei 2021.

Prețurile medii 2021

 

Și dacă tot am ajuns să discutăm despre indici imobiliari, pe lângă cel al imobiliare.ro mai există și indicele INS al locuințelor (al Institutului Național de Statistică), bazat pe tranzacțiile imobiliare, datele fiind furnizate de 2.000 de notariate publice, retroactiv.

Așa cum se vede din graficul de mai sus, este apropiat ca evoluție de cel al imobiliare.ro, bazat pe oferte și asking price, cel puțin până acum.

Revenind la avantajele informării pe site-uri imobiliare, un alt atu este motorul de căutare. Puteți căuta selectiv, pe zone, pe tipuri de proprietate – casă sau apartament, nou sau vechi, număr camere, an construcție, buget etc

Alte site-uri cu multe anunțuri de vânzare de case, apartamente și terenuri sunt www.imopedia.ro, cu multe oferte din București, dar mai puține în țară și www.storia.ro. Anunțuri imobiliare se găsesc și pe site-uri generaliste de anunțuri www.anunțul.ro și www.olx.ro

Un alt site interesant, pentru că se adresează direct cumpărătorilor, ca un serviciu dedicat, este www.homefinders.ro HomeFinders este o agenție imobiliară dedicată cumpărătorului, cu o aplicație web pentru prezentarea ofertelor direct de la sursă (proprietari, dezvoltatori sau agenți exclusivi).

CELELALTE METODE DE INFORMARE

  1. Informațiile de la prieteni, cunoștințe, colegi de serviciu vă pot oferi studii de caz, bune la stabilirea radiografiei pieței imobiliare din acel moment, vă dau repere privind marja de negociere din acel moment, ce se caută mai mult, ce se construiește, unde, ce ansambluri sunt bune sau unde deja se cojesc pereții (sau refulează frecvent canalizarea, cum se întâmplă în Pipera).

Marja de negociere depinde de momentul pieței, de cât de mare este cererea și oferta la un moment dat în piață sau în zona unde căutați. Dacă este vorba de un ansamblu rezidențial nou, depinde de stadiul lucrărilor de construcție și al vânzărilor: atunci când ansamblu este off plan, negocierea poate scădea până la 20% din preț (care oricum este mai mic la început), dar pe măsură ce lucrările avansează, prețul poate scădea cel mult cu 5%.

  1. Anunțurile din ziare sunt cam demodate, dar sunt folosite de oamenii în vârstă și dacă vă doriți un apartament vechi sau o casă veche, trebuie să le luați în seamă, pentru că așa veți da direct de vânzători.

În plus, pentru că hârtia costă, un ziar de anunțuri păstrează doar anunțurile plătite în acel moment, ceea ce înseamnă că veți găsi oferte actualizate, valabile, cu prețuri de moment.

  1. Târgurile imobiliare -sunt de obicei în două sezoane -primăvara și toamna, atunci când cererea este mai mare. În București, de exemplu sunt doi mari organizatori de târguri de case și apartamente, TNI (urmăriți site-ul lor pentru a afla când este următoarea ediție www.targulnationalimobiliar.ro) și Salonul Imobiliar Român (www.salonulimobiliarbucuresti.ro). Pe perioada acestor târguri se derulează și vânzări promoționale. Atenție însă la perioada în care cumpărați, există riscul ca anumite discounturi prea mari să fie oferite pentru proiecte off plan, adică la care nu s-au început lucrările de construcție sau sunt doar la fundație și va exista un risc pe parcurs.
  2. Agențiile imobiliare au și ele oferte nenumărate.

Fie că intrați pe site-urile lor, fie că le căutați la pas sediile, aveți grijă ca acestea să fie specializate în zonele unde vă interesează o casă.

Cele mai bune oferte le găsiți la agențiile imobiliare specializate pe anumite orașe, zone, care cunosc bine acel teritoriu și care realizează tranzacții acolo. Mai multe detalii aflați în capitolul următor, unde vă sfătuim cum să vă alegeți agentul imobiliar potrivit.

6. De la administratorii de bloc aflați ce apartamente sunt de vânzare, ce s-a vândut în ultima perioadă și la ce preț.

Cunosc o familie care s-a îndrăgostit de blocul în care locuiește de cinci ani, dar care are doar două camere și își dorește acum un apartament de trei camere. Așa că de o jumătate de an tot verifică la administratorul de bloc ce se mai eliberează. Până acum s-au eliberat două apartamente cu trei camere, dar amândouă cu vedere spre bulevard, iar familia respectivă dorește vedere spre spatele blocului. Costin și Ioana, vă dorim noroc.

7. Prin licitații găsiți apartamente și case mai ieftine, teoretic vorbind.

Există însă unele care au fost însă supraevaluate de bănci în perioada de boom imobiliar și pot fi mai scumpe decât altele de pe piața liberă.

Dacă într-adevăr găsiți un chilipir la o licitație, înarmați-vă cu răbdare, pentru că de cele mai multe ori este greu de intrat în apartament după cumpărare, foștii locatari încercând orice metodă de a trage de timp până la evacuare. În cazul extrem în care nu vor să părăsească locuința, va trebui să dovediți în instanță că sunteți noul proprietar și apoi evacuarea se va face cu ajutorul Poliției –atenție însă, nu iarna – pentru că sunt protejați prin lege.

Voi unde v-ați găsit ultima locuință?

2021-11-11T10:47:19+00:00

Leave A Comment