Cum verificam pretul corect: top factori ce scumpesc apartamentul

Fragmente din cartea „Cum să-ți cumperi o casă!”, ediția a 3-a, 2017
VERIFICAREA PREȚULUI ÎN FUNCȚIE DE TIPUL LOCUINȚEI

În sfârșit, atunci când vizionați o casă și proprietarul vă comunică un preț, este bine să țineți cont de următoarele criterii pentru a stabili dacă este unul bun sau nu.

Zona este cel mai important factor. Străinii zic location, location, location lucru care începe să se înrădăcineze ca principiu și în piața imobiliară din România, diferențele de preț pe zone fiind din ce în ce mai mari, la fel și calitatea construcțiilor noi.
Acum, în România, location înseamnă mult mai mult decât pe vremea părinților noștri și chiar mai mult decât acum câțiva ani, mai ales în marile orașe, unde piața s-a dezvoltat accelerat.
Location înseamnă zonă, dar și vecinătăți –printre care apropierea de parc este cea mai importantă, nivel al infrastructurii, facilități urbane, facilități sociale, metode de petrecere a timpului liber în apropiere. Mai multe detalii despre alegerea zonei găsiți în capitolul special alocat acestui subiect.
Prețurile medii pe metru pătrat la apartamente similare ca și design și confort, dar situate în zone ultracentrale sau de lux pot fi și de trei ori mai mari decât cel al apartamentelor din cartierele obișnuite.

2. Construcția cu stil, operă a unui arhitect cunoscut este cu 10-25% mai scumpă decât una obișnuită; apartamentele din blocurile tip vilă pot fi cu 5-10% mai scumpe decât din cele obișnuite de patru etaje.

3. Garajele sau locurile de parcare – la un apartament de bloc, costul unui garaj diferă în funcție de materialele din care este făcut și ajunge uneori la jumătate din valoarea locuinței, din cauza numărului foarte mic de garaje existente pe lângă blocuri, în comparație cu alte țări. Pentru un loc de parcare în fața blocului scăpați însă mai ieftin și proprietarul vă poate cere cel mult cu 5% mai mult decât pentru un apartament similar, dar fără loc de parcare. Acest raționament se poate urmări și la case, dar o casă, oricât ar fi de dichisită, se cumpără mai greu dacă nu are loc de parcare sau garaj.
În cazul apartamentelor noi, un loc de parcare poate costa și 20% în plus, peste prețul locuinței.

3. Lumina naturală se calculează cu 5% în plus pentru fiecare latură luminată natural – dacă locuința este scăldată în lumină doar pe o latură (minim), atunci este cu 5% mai ieftină decât una cu lumină naturală pe două laturi; atunci când sunt trei laturi luminate, se mai poate adăuga 5% față de prețul uneia cu două laturi, iar atunci când are lumină naturală pe toate fațadele, locuința este mai scumpă cu 15%.

5. Etajul – un apartament situat la parter într-un bloc cu lift este mai ieftin cu 10-15% față de unul situat la etajele imediat superioare; un apartament aflat la ultimul etaj este cu 15-20% mai ieftin decât unul de la etajele intermediare (din cauza izolației de pe bloc, care trebuie refăcută periodic și de care nu le pasă vecinilor de bloc, care cu greu cotizează la reparații; în plus, la ultimul etaj, vara este mai cald și iarna mai frig).
EXCEPȚIE Doar apartamentele tip penthouse, de lux nu respectă această regulă, pentru că în acestea se investește pe măsură în izolație, sisteme de ventilație și aer condiționat, terase înverzite, piscine etc

6. Liniștea, traficul mic al zonei este un alt factor important. Dacă apartamentul dă direct la stradă, într-o zonă intens circulată, zgomotoasă, cu tramvaie și magazine la parter, prețul poate fi scăzut cu 10%.

7. Existența și numărul balcoanelor ridică prețul unui apartament sau case, cu 5-10%. Din prezența balcoanelor câștigă și esteticul, locuința arată mult mai bine, dar și funcționalul, pentru că mărește suprafața casei. Apoi, o vedere deosebită de la un balcon sau o terasă e relaxantă.

8. Pentru un sistem propriu de încălzire (centrală termică sau sobă cu gaze) se calculează cu 5% mai mult decât pentru un apartament legat la rețeaua de termoficare sau o casă cu sobă cu lemne sau cărbuni;

9. Înălțimea blocului -dacă un bloc are peste cinci etaje, apartamentele trebuie să fie cu 3% mai ieftine decât într-un bloc cu patru etaje și lift din aceeași zonă.

Mai multe sfaturi pentru cumpărătorii de locuințe, aflați în „Cum să-ți cumperi o casă!”, ediția a 3-a, 2017.
SUMAR
Prefață………………………………………………………………..pg.7
Capitolul I
Cinci reguli de aur …………………………………………….. pg.15
Capitolul II
Cum alegeți o locuință nouă într-un ansamblu
aflat în construcție ……………………………………………. pg.27
Capitolul III
Știți unde să căutați? ………………………………………… pg.47
Capitolul IV
Știți ce trebuie să-i cereți unui agent sau
unui evaluator imobiliar și cum să-l alegeți? ……….. pg.57
Capitolul V
Când și cum luăm un credit ipotecar …………………. pg.69
Capitolul VI
Calculați prețul pe care vi-l puteți permite …………. pg.89
Capitolul VII
Cum verificați o casă ………………………………………. pg.99
Capitolul VIII
O casă din lemn sau din cărămidă? ……………………. pg.115
Capitolul IX
Negocierea și semnarea actelor în fața notarului.
Contractul de vânzare-cumpărare ……………………… pg.131
Capitolul X
Cadastrul, intabularea și mutatul ……………………… pg.143
Capitolul XI
Înscrierea la primărie și transferul contractelor
cu furnizorii de utilități ……………………………………. pg.147
Capitolul XII
Trend internațional: Sistemul Co-living …………….. pg.151
Capitolul XIII
Cum să cumperi o casă în străinătate………………………pg.157
Capitolul XIV
Știați că? ………………………………………………………… pg.170

Cartea „Cum să-ți cumperi o casă!”, ediția a 3-a, 2017 se găsește în librăriile din rețelele Diverta și Cărturești și online pe site-urile www.emag.ro, www.elefant.ro, www.cărturești.ro, www.librărie.net

2017-08-30T06:56:51+00:00

One Comment

  1. […] Cititi si CUM verificam pretul corect. Top facturi ce scumpesc apartamentul […]

Leave A Comment