TREND INTERNAȚIONAL locuințe: sistemul CO-LIVING

Generația Millennials a lansat un nou trend în Statele Unite ale Americii, care se anunță cât de curând și la noi: sistemul co-living, un sistem de coabitare modern. În capitolul XII din cartea Cum să-ți cumperi o casă! este prezentat pe larg și sunt aduse argumente de ce va deveni un fenomen și în România.

Diferența între apartamentele de bloc unde stăteau împreună doi tineri, roommate – colegii de cameră (ca în Seinfield) și sistemul co-living sau share-housing, de azi (foto alăturat), sunt numărul și mai mare de co-locatari, flexibilitatea și mai mare a termenelor de închiriere (de la 2-3 zile la câteva luni sau ani) și nenumăratele facilități oferite de proprietari (saună, grădină, aprovizionare bucătărie, schimbat prosoape, curățenie etc), adaptate la zilele de astăzi.

Operatorii de astfel de locuințe promit o comunitate, nu doar locuințe, iar la schimb scad foarte mult spațiul personal oferit fiecărui locatar, sub o suprafață de 20 mp.

Sistemul de co-living este mai apropiat de cel de hotel, decât de locuință, mai ales că unele centre de acest gen au și recepție, servicii de concierge, spălătorie etc
Acesta va fi o componentă importantă a locuirii în viitor, pentru că joburile sunt mai globalizate, mai flexibile, azi tinerii sunt în București, mâine lucrează la un proiect în Manhattan, iar peste două luni în Praga.

Și în România a început să apară timid o cerere de locuințe în sistem co-living.

EXEMPLU Locul într-un apartament premium situat în zona de nord din București este 600 euro/lună. De obicei, sunt închiriate de companii de IT&C pentru angajații străini sau din alte orașe, de școlile private, pentru angajații pe termen scurt aduși din străinătate. Într-un apartament de trei-patru camere sunt cazați doi-trei sau patru angajați.

Apartamentele închiriate cu acest scop sunt situate în ansambluri care au piscine, saune și alte servicii, în zone centrale sau premium, aproape de centrele de birouri sau de școlile private.

EXEMPLU În New York, în cea mai scumpă zonă, acolo unde lucrează cei mai bine plătiți tineri brokeri de bursă sau bancheri –pe Wall Street, în Manhattan, tariful pentru o cameră în acest sistem pornește de la 3.000 dolari/lună și ajunge și la 6.000 dolari/lună, un apartament mai mare.

Cererea este în creștere și înflorește afacerea cu amenajarea spațiilor de co-living, numai anul trecut apărând 24 de centre de acest gen pe Wall Street.

2017-08-22T13:42:29+00:00

Leave A Comment