Cât este rata lunară la un credit și cât chiria?

Garsonieră cumpărată prin Prima casă sau stat cu chirie, în 2017? Acum balanța înclină spre cumpărare.  Iată un calcul pentru CUMPĂRAREA UNEI GARSONIERE PRIN PRIMA CASĂ. Concret, cu un buget de 40.000 euro se poate achiziționa o garsonieră veche, dar renovată și situată lângă metrou în cartierele Militari și Berceni, din București sau o garsonieră nouă, într-un ansamblu rezidențial în construcție, puțin mai departe de metrou sau o zonă îndepărtată de centru.

Rata lunară la un credit ipotecar prin programul Prima casă este de circa 165 euro/lună, potrivit unui calcul www.conso.ro, în timp ce chiria lunară pentru o locuință similară ca dotări și poziționare este în medie de 200 euro/lună.

DE CE ȘI CÂND LUĂM UN CREDIT?

Pentru că în unele cazuri am plăti lunar mai puțin pe rata la bancă, decât pe chirie.

Și, în plus, casa cumpărată este a noastră și o putem personaliza cum dorim, putem investi oricât în finisaje, dotări – aer condiționat, centrală termică, cadă cu jacuzzi, decorațiuni etc.
Un astfel de moment este 2017, pentru că prețurile locuințelor au fost ajustate de criză (2008-2014) și dobânzile la bănci sunt și ele mici (vom exemplifica mai jos).

De exemplu, la începutul lui 2017, rata la un credit ipotecar în lei la un apartament de două camere cumpărat prin programul Prima casă este cu 20%-35% mai mică decât chiria medie, în cartierele Militari, Tineretului, Titan, Berceni și Politehnică, din București.

Peste tot în lume ratele la bancă pentru cumpărarea unei locuințe variază, în funcție de evoluția prețurilor caselor și de costurile finanțării, dar diferența între rata lunară și chirie nu depășește 20-30%.

Mai multe detalii despre obținerea unui credit ipotecar și de ce trebuie să țineți cont la alegerea lor găsiți în capitolul De ce și când luăm un credit ipotecar? din cartea “Cum să-ți cumperi o casă!“, ediția a 3-a, 2017.

2017-08-22T13:44:45+00:00

Leave A Comment