Un apartament închiriat în regim hotelier aduce în medie 700 euro/lună în București și 596 euro/lună în Cluj -Napoca

Știrea săptămânii în imobiliare, la nivel internațional a fost dată de The Telegraph – cel mai bogat proprietar pe airbnb.com deține nici mai mult nici mai puțin de 881 de locuințe închiriate în Londra, din care câștigă anual 13,5 milioane de euro. Are oare România un astfel de potențial, de închiriere de locuințe în regim hotelier? Poți face bani din închirierea cu ziua?

Se pare că da, dar la un nivel al veniturilor mai mic per locuință (de două ori și jumătate) decât cel al proprietarului care deține locuințe în Londra, o arată statisticile celui mai mare site de profil din lume, www.airbnb.com.

Pe scurt, în topul veniturilor lunare din închiriere cu ziua în România aduse de o locuință conduce Bucureștiul, urmat de orașele Cluj-Napoca, Brașov, Sibiu și Constanța.

În București, proprietarii de locuințe închiriate cu ziua câștigă în medie 700 euro/lună, în 2017, la un tarif mediu de 44 dolari/ zi și un grad de ocupare de 64%.

Cele mai multe locuințe închiriate în regim hotelier în București sunt cu o cameră, studiouri/garsoniere, în 2017.

În București, sunt active circa 3.000 anunțuri de închiriere cu ziua, la mijlocul lunii noiembrie 2017, cele mai multe fiind situate în zona centrală și ultracentrală.

Comparativ, în Londra (Marea Britanie), chiria medie pentru o locuință este de 172 dolari/zi, rata de ocupare este de 70% și venitul lunar de 2.460 dolari.
În Londra, se închiriază însă și apartamente mai mari, atât studiouri, cât și apartamente de două și trei camere.
Piața este mai dezvoltată în Londra, față de București, și ține pasul cu cererea, pe site-ul de închiriere fiind active 55.439 anunțuri de închiriere, de la o cameră, până la apartamente de 1,2,3, 4 și 5 camere.

Rețetă pentru demararea unui business în airbnb

Revenind la București, dacă un investitor cumpără o garsonieră nouă, centrală sau ultracentrală, în acest moment, trebuie să aibă pregătiți cel puțin 64.000-70.000 dolari (circa 55.000-60.000 euro), ceea ce înseamnă că o astfel de investiție se amortizează în circa 9-10 ani. Din veniturile totale, scădem  costurile cu mobilatul, întreținerea curentă, curățenia și taxele la stat de circa 16%, dar și discounturile – promoțiile pe care trebuie să le faceți periodic, pentru a fi competitiv  – la o perioadă mai mare de închiriere se reduce chiria etc.

Și atenție, fee-ul de 44 dolari/zi (37 euro/zi) este o medie a celor înregistrate în București, în ultimul an, dar poate varia în funcție de locație și tip apartament -garsonieră nouă /veche sau apartament de două camere și de sezon.

Oferta de locuinte inchiriate in regim hotelier si listate pe airbnb.com

Unde se mai poate închiria cu ziua în România

Orașul Cluj-Napoca este al doilea ca venituri medii lunare din închiriere cu ziua în România, având o medie de 596 dolari. Chiria zilnică medie este de 45 dolari în Cluj -Napoca, din închirierea unui apartament în regim hotelier, pe piață fiind o concurență mai mică decât în București -doar circa 900 apartamente. Rata de neocupare este mai mare, de 55%.

Brașovul este un oraș bun pentru închirierea cu ziua a locuințelor, datorită faptului că este oraș turistic, dar are și un potențial de turism de afaceri.

În Brașov, chiria medie zilnică este de 46 dolari/zi, mai mult decât în București, dar rata anuală de ocupare este mai scăzută – de 41%, fapt ce face ca venitul mediu lunar să fie de 528 dolari.

În Constanța -Mamaia, rata de neocupare este cea mai mare din țară, de 75% pe an, pentru închirierea apartamentelor cu ziua. Astfel, chiar dacă veniturile medii sunt de 41 dolari/ zi, în regim hotelier, faptul că doar un sfert din an găsești clienți scade mult rentabilitatea închirierii cu ziua.

Sibiul, care are un flux important de turiști se află și el în atenția investitorilor în locuințe de închiriat cu ziua. În Sibiu, chiria zilnică medie este de 40 dolari/zi, veniturile medii obținute de proprietarii înscriși pe site-ul airbnb.com sunt de 386 dolari, iar rata anuală de ocupare este de 30%.

În concluzie, în România, se obțin tarife zilnice apropiate în orașele cu o piață dezvoltată pe acest segment – București, Brașov, Cluj-Napoca, Sibiu și Constanța, între 40 și 45 dolari, dar randamente diferite. Mare atenție la gradul timpul în care acestea sunt ocupate – între 25% și 64% și la prețurile de achiziție, atunci când începeți un astfel de business.

Daca doriti sa cumparati o locuința, va recomandam sa cititi cartea Cum sa-ti cumperi o casa!, editia a 3-a, 2017, unde se afla sfaturi privind alegerea zonelor, taxele de achizitie si transfer, despre credite si evolutia pietei imobiliare in Romania, dar si in alte tari.

Cartea se poate cumpara online de pe site-urile www.carturesti.ro, www.dol.ro, www.elefant.ro, www.emag.ro.

2017-11-12T16:32:36+00:00

Leave A Comment