Cartea la a treia ediție, în 2017

Cum să-ți cumperi o carte!, ediția a III-a, 2017 este un upgrade al primului ghid imobiliar din România, editat în 3.000 exemplare. Primele două ediții, de câte 3.000 exemplare s-au epuizat, iar noua ediție aduce informații la zi despre piața rezidențială actuală, mult mai diversificată și apropiată de trendurile internaționale.

Distribuție: prin librăriile Diverta, Cărturești, pe site-urile www.elefant.ro, www.emag.ro, www.carturesti.ro, www.dol.ro și www.librărie.net

Parteneri și sponsori: OTP Bank, Nordis Properties, RE/MAX, www.imobiliare.ro, www.blogdebucuresti.ro

ISTORIC

1.ediția I: tiraj 3.000 exemplare, 2002, eveniment de lansare 2002, librăria Sala Dallas. Distribuție: online, la târgurile imobiliare, prin librării, la chioșcurile de ziare, în biblioteci.

Sponsor: Alpha Bank.

2. ediția a II-a, 3.000 exemplare, 2004, eveniment de lansare iunie, 2004, libraria Cărturești -Magheru, București, invitați: Adrian Vasilescu, consilier Guvernator BNR, Thomas Landolt, director general Ringier Romania, presa, reprezentanți ai sponsorilor.

 

Distribuție: online, la târgurile imobiliare, prin librăriile Diverta și pe site-ul rețelei www.dol.ro , Humanitas, www.raft.ro, Cărturești și din rețeaua Octogon, la chioșcurile de ziare din magazinele Metro. Cartea a intrat în top 10- cărți nonfincțiune al rețelei de librării Diverta. Tirajul s-a epuizat la mijlocul anului 2005.

Parteneri și sponsori: Piraeus Bank, Domenia Credit și Generali, Casadomi, Impact, Terra Lux, Anuntul Imobiliar, Run.ro, Regatta.

Le mulțumesc tuturor pentru sprijin, pentru informațiile de profil folosite la exemple.

 Cum să-ți cumperi o casă!, ediția a 3-a se găsește în librăriile Diverta și Cărturești sau online pe www.emag.ro, www.dol.ro, www.elefant.ro, www.carturesti.ro si www.librarie.net.

Despre mine și de unde am cules informațiile din carte

Am văzut și urmărit piața rezidențială la 360%, rând pe rând, ca și: jurnalist, client, sfătuitor al prietenilor și cititorilor mei, consultant USAID, consilier la ministerul de profil, consultant al unor mari companii imobiliare, în PR&Media. Am strâns cifre, trenduri, prognoze, evaluări, fotografii, studii de caz, din țară și străinătate, dintr-o dorință de a ști totul despre case și a da mai departe, pentru ca aceste informații să fie utile cât mai multor persoane.

Așa că această carte este izvorâtă din experiența mea de 19 ani de om de comunicare, jurnalist economic specializat în imobiliare, consultant în dezvoltare urbană pentru USAID, pentru ministerul român de profil, consultant Media&PR.

Am scris întreaga poveste în Prefață, ediția a 3-a CUM SĂ-ȚI CUMPERI O CASA!

În urmă cu 19 ani, când secretarul de redacție al revistei Capital mi-a spus că mă voi ocupa de rubrica Imobiliare, a secțiunii de Investiții, am crezut că este doar un experiment, că mă voi plictisi de moarte.

Dar a devenit o pasiune, mai ales după ce Hans, consultantul elvețian de la acea dată mi-a arătat rubrici imobiliare similare, în care se descriau zone care se dezvoltă sau zone în declin, prețuri la case care cresc sau scad. Și încet, încet, sub ochii mei, s-au dezvoltat toate acele modele vestice și în sectorul de construcții din România.

Au apărut creditele imobiliare, întâi cu dobânzi anuale de peste 20%, care au scăzut în timp până la mai puțin de 5%.  La prima ediție a cărții, în 2002, am așteptat două luni ca banca sponsor să își definitiveze primul credit imobiliar, ca să îl putem da ca exemplu în carte și erau doar două bănci care acordau credite imobiliare. În 2004, la a doua ediție a cărții, deja erau cinci bănci care dădeau credite ipotecare, iar astăzi 18 bănci dau credite Prima casă.

Între timp, fie în delegații, fie în vacanțe, am rămas cu obiceiul de a citi despre piețele rezidențiale locale, din țară, dar și din străinătate, de a fotografia tipuri de case și a verifica prețurile lor peste tot, din Olanda – unde am stat trei luni la un curs de Urbanism, Belgia, Franța, Anglia, Luxemburg, Austria, Germania, Cehia, Ungaria, Grecia, Bulgaria, Rusia și până în Statele Unite ale Americii.

Am schimbat joburi, am crescut un copil, dar pasiunea de a scrie despre case mi-a rămas.

Această carte a pornit de la două pagini A4 cu sfaturi, scrise cu bullets, pentru colegii, prietenii mei și cititorii mei de la acea dată, care îmi puneau mereu și mereu aceleași întrebări în 2002.

La începutul lui 2017, i-am făcut un up-date, am adus toate informațiile pe care le strânsesem în ultimii ani în paginile cărții și am schimbat multe capitole – obținerea creditelor e mult mai simplă și nu a mai fost nevoie să păstrez partea despre scoring, despre aducerea la același numitor comun al creditelor, despre numeroasele acte necesare. Am vorbit în schimb despre programul Prima casă, ce este și cum evoluează el. Am introdus un nou capitol, despre ansamblurile rezidențiale, pentru că acest trend, de a cumpăra locuințe noi este tot mai puternic, datorită creșterii ofertei și a diferențelor mici între prețurile lor și prețurile locuințelor vechi.

Vă promit că și în viitor vă voi ține la curent și că vor urma și alte ediții ale cărții Cum să-ți cumperi o casă!

Și dacă acum vă cumpărați o garsonieră prin programul Prima casă, poate peste ani veți achiziționa o reședință de lux în zona Aviatorilor sau un penthouse în New York, pentru că fiecare din noi evoluăm, la fel ca și piața imobiliară.

Sau cine știe ce ne va rezerva viitorul, poate va fi mult mai convenabil să locuim în apartamente supertehnologizate în sistem de coabitare (co-living), împărțind cu prietenii livingul, dar și sala de gym și grădina de legume bio din fața blocului sau de pe terasă. Așa cum deja locuiesc hipsterii în zona Brooklyn, din New York.

 

Who knows?

 

2017-08-22T14:07:49+00:00

Leave A Comment