CE TREBUIE SA VERIFICAȚI DIN PUNCT DE VEDERE TEHNIC la un apartament sau o casă?

Fragment din cartea “Cum să-ți cumperi o casa! ”, ediția a 3-a, 2017, Maria Seder Neda

Ce verificăm

A. Este locuința trainică și sigură la un cutremur?

Aceasta trebuie sa fie prima întrebare la care trebuie să găsiți răspuns atunci când verificați starea ei de sănătate. Acest lucru este valabil și în cazul blocurilor și în cazul caselor individuale.

Când a fost construit/construită? Are o structură de rezistență bună?

Regula este că blocurile construite după marele cutremur devastator din România, după 1977, respectă reglementări mai dure pentru constructori și au trecut prin mai multe inspecții în construcții, decât cele din perioada anterioară, fapt pentru care se consideră că sunt mai trainice.

DE VERIFICAT! Pe site-ul Primăriei Capitalei există o secțiune unde se găsește o listă cu imobilele expertizate tehnic și care prezintă risc la seime, unele chiar cu buline roșii.

http://www.pmb.ro/servicii/alte_informatii/lista_imobilelor_exp/docs/Lista_imobilelor_expertizate.pdf

Când a fost reparată ultima dată clădirea?

Când o casa este veche, nu te aștepta chiar la răspunsuri sincere, mai ales dacă proprietarul a luat măsuri înainte și a acoperit cu grijă crăpăturile din pereți. Totuși, aceste urme nu pot fi cu totul îndepărtate și, dacă veți privi cu atenție la colturi, mai ales la tavan, este posibil să depistați imperfecțiuni mai mici sau mai mari.

Iar atunci când blocul sau casa sunt mai vechi de 50 de ani, fiți foarte atenți, pentru că pot avea bulină roșie (un sistem recent de avertizare privind riscul seismic, liste cu aceste imobile fiind disponibile pe internet, inclusiv pe site-ul www.pmb.ro).

Dacă este o locuință istorică, construită înainte de 1940, chiar dacă este renovată, este bine să consultați lista primăriilor cu clădirile ce prezintă pericol la cutremur, de la Serviciul de Urbanism.
Toate clădirile de pe această listă necesită consolidări care sunt costisitoare și care se fac cu multă bătaie de cap (nu toți proprietarii de apartamente din clădiri mari sunt de acord, unii depind de fonduri sociale etc).

Nici atunci când lucește vopseaua pe casă nu înseamnă neapărat că este într-adevăr nouă. Cineva mi-a povestit un caz incredibil. Un speculant a cumpărat o casă bătrânească, veche, în paragină, cu pereți din cărămidă nearsă și construită direct pe pământ, fără temelie; a dat acoperișul jos și tencuiala scorojită și a ridicat peste pereții șubrezi încă un etaj; apoi a vopsit frumos casa, i-a pus gresie, parchet, geam termopan și a vândut-o la preț de vilă nouă. Vorba aceea, în afară-i vopsit gardul, înăuntru-i leopardul. Știe oare proaspătul cumpărător al casei la ce riscuri se expune și ce este de fapt sub stratul de vopsea lavabilă și tencuială „tras” în grabă, în două luni?

Tot la Serviciul de Urbanism al primăriei puteți verifica planurile de viitor pentru zonă. Ceea ce pare un parc în fața casei, poate fi un teren viran pe care un proprietar are autorizație de construire pentru un bloc care vă va eclipsa cu totul. Peste câțiva ani zona va arăta cu totul altfel. Am vazut o clădire nouă, ultrafinisată, în zona Primăverii, cu apartamente de lux de vânzare la prețuri exorbitante. În imediata apropiere, aproape lipită de una dintre laturi, era o structură imensă neterminată, învechită de timp, a cărei finisare era incertă.

Cei care cumpărau în clădirea alăturată erau nevoiți să trăiască mereu cu sentimentul că oricând alături ar putea răsări un șantier zgomotos.
Un alt caz mi-a fost relatat de catre un evaluator imobiliar, atunci când mi-a exemplificat de ce este bine sa apelezi la specialisti atunci când cumperi o casă de valoare mare. Pe piața imobiliară dintr-o renumită stațiune montană românească era scoasă la vânzare o vilă superbă, la un preț mai mic decât celelalte. „Priveliște superbă, loc pentru grătar” era scris în anunț, dar ceea ce proprietarul trecea sub tăcere era faptul că biserica din localitate primise de curând aprobare pentru extinderea cimitirului pe un teren vecin, exact pe latura curții sale unde avea amplasat grătarul. Daca va reuși să vândă casa, peste un an viitorul proprietar nu va avea o priveliște prea placută.

B. Instalația electrică și rețeaua de apă și canalizare funcționează bine?
Aceasta este cea de-a doua întrebare la care trebuie sa aflați răspunsul atunci când inspectați tehnic o locuință veche.
Toate prizele trebuie să fie funcționale, tabloul electric de comandă la fel, canalizarea să nu emane niciun miros suspect, care să anunte o viitoare înfundare a țevilor sau chiar o problemă permanentă cu scurgerea în zonă.

Apa la robinet să nu fie cu rugină (mai mult decât se-ntâmplă oricui în România) sau tulbure, așa cum se întâmplă în cazul în care o conductă subterană este spartă prin apropiere, caloriferele să nu curgă, instalațiile de gaze să nu aibă scurgeri.

Trebuie sa aveți în vedere nu doar starea lor la momentul vizionării casei, ci să priviți și în perspectivă, luând în calcul tipul de consumatori casnici pe care îi veți folosi. Poate vreți să instalați sistem de aer condiționat, care consumă mai mult și are nevoie de cablaje deosebite, poate aveți o mașină de spălat automată cu un sistem de alimentare cu apă și de scurgere speciale. Sau vă doriți o cadă cu sistem jacuzzi, de hidromasaj, care are un mod de alimentare diferit.

scrie in cartea “Cum să-ți cumperi o casa! ”, ediția a 3-a, 2017, Maria Seder Neda

C. Pereții sunt sănătoși?

Mai mult ca oricare alte componente ale casei, starea de sănătate a pereților influențează starea de sănătate a oamenilor care locuiesc în ea.
Pereții trebuie să fie uscați, fără pete, complet plani, cu colțuri drepte.
Pereții cu igrasie, cea mai gravă boală pe care ar putea-o avea casa, provoacă boli de plamâni la om și stări de disconfort. Nu vă amăgiți singuri că igrasia poate fi combătută! Există soluții de ameliorare a ei, dar de dispărut, nu va dispărea niciodată.

D. Verificați ușile și ferestrele!

Tocurile trebuie să fie în bună stare, încuietorile funcționale. Înlocuirea lor dă un aspect personal casei, dar costă și o mulțime de bani.
Dacă ferestrele nu se închid bine, costurile legate de încălzirea locuinței vor crește cu 40%. Cele mai multe scurgeri de căldură, spun specialiștii au loc astfel.

E. Parchetul sau gresia trebuie să fie îngrijite, să nu fie sparte și să aibă o suprafață complet plană.

Majoritatea celor care se muta înlocuiesc pardoselile vechi cu parchet sau gresie. Dacă această operațiune este simplă pentru un apartament mic de bloc, de 50-60 mp, care a avut linoleum pe jos, nu același lucru se poate spune despre o vilă de 250 mp. Așa că ideal ar fi să gasiți un proprietar care și-a îngrijit casa și, cine știe, vă veți putea bucura chiar de un parchet istoric, de cireș, cu iz aristocratic, de secol XIX.

F. Verificarea acoperișului

Este ultima etapă, acoperișul trebuie să fie fără fisuri și bine izolat. Cine nu cunoaște expresia „îi plouă-n casă”?! Se spune despre cei săraci, care au niște locuințe prăpădite. Aveți grijă să nu o pățiți! Chiar și o casă nouă și frumoasă, dacă nu este bine izolată, va permite apei să se infiltreze, ceea ce va duce la degradarea rapidă a pereților, instalațiilor și vă va da multă bătaie de cap.

Mai multe sfaturi despre case găsiți în ghidul imobiliar “Cum să-ți cumperi o casa! ”, ediția a 3-a, 2017, Maria Seder Neda.

2017-10-26T14:01:31+00:00

Leave A Comment