Ce bănci acordă credite garantate prin Prima casă în 2018

În acest an, 15 bănci dau credite garantate de stat, prin Programul Prima casă și acestea sunt: OTP Bank România, Bancpost, BCR, BRD, CEC Bank, Credit Agricole Bank România, Garanti Bank, ING Bank, Leumi Bank România, Marfin Bank,  Piraeus Bank, Raifeissen Bank, Banca Românească, Banca Transilvania, UniCredit Bank.

Anul trecut au fost 18 bănci care acordau credite garantate de către stat, anul acesta a scazut numarul bancilor acreditate.

Plafonul de garantare total este de 2 miliarde de lei, alocat în 2018 de către statul român si se va imparti intre cele 15 banci acreditate.

Dobânda la creditele Prima casă în 2018 este compusă din rata dobânzii ROBOR la 3 luni plus o marjă de maximum 2% pe an pentru creditele în lei; marja include și nivelul total al comisioanelor percepute de către finanțator; marja nu include costul evaluării imobilului, costul aferent efectuării formalităților de publicitate și comisionul de gestiune datorat FNGCIMM, potrivit Hotărârii de Guvern nr. 2/2018, prin care a fost reglementată activitatea acestui program pentru anul în curs.

Cum funcționează acest program, care sunt criteriile de selecție și despre evoluția lui în timp aflați din cartea Cum sa-ti cumperi o casa!, editia a 3-a, 2017.

Mai jos va prezentam un fragment din capitolul V CÂND ȘI CUM LUĂM UN CREDIT IPOTECAR

Creditele ipotecare de la Prima casă
Prima casă este un program de credite ieftine, garantate de stat, care se acordă în condiții speciale și doar celor care cumpără prima dată o locuință.
Prima casă are cele mai bune condiții bancare de pe piață – cel mai mic avans (5%-10% la creditele în lei) și dobânda cea mai mică, la credite în lei (DAE cuprinsă între 3,19% și 4,02%) dar programul depinde de politica locativă și suferă periodic modificări. Cadrul legislativ este Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 60/2009 şi normele de aplicare aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 717/2009, modificate însă ulterior în 2011, 2014 și 2016.
Cum se procedează: dosarul de obținere a creditului se depune la o bancă acreditată de stat, înscrisă în program, iar aceasta îl dă mai departe la FNGCIMM, instituția de stat care gestionează acordarea de garanții de stat. Abia după aprobarea dosarului de către FNGCIMM și alocarea garanției de stat, banca plătește valoarea locuinței către vânzătorul locuinței.
Procesul poate dura între o lună și chiar o jumătate de an, în funcție de numărul dosarelor existente la FNGCIMM și dacă mai există sau nu bani alocați la buget pentru garanții, în acel moment.

Cartea se poate cumpara online de pe site-urile www.elefant.ro, www.carturesti.ro si www.dol.ro si din librariile Carturesti si Diverta, de la sectiunile Dezvoltare personală/Hobby.

2018-02-27T18:00:49+00:00

Leave A Comment