Avantajele si dezavantajele apartamentelui la bloc, versus casa

Mereu se pune întrebarea ce să alegem, o casă la curte sau un apartament la bloc, un duplex sau o casă individuală? Alegerea o face fiecare în funcție de stilul de viață al familiei, mai activ sau mai liniștit, cu o nevoie mai mare de intimitate și nu în ultimul rând în funcție de buget.
Astăzi vă prezentăm avantajele și dezavantajele apartamentului în bloc.

Extras din Capitolul Tipurile de locuințe existente în România, cartea Cum să-ți cumperi o casă!, ediția 1, 2002, completat.

Apartamente în bloc, construite înainte sau după 1989 sunt cele mai tranzacționate locuințe și cele mai accesibile ca preț, în marile orașe.

Avantaje:
Sunt cele mai ieftine de pe piață, de cel puțin trei ori mai ieftine decât o casă cu aceeași suprafață de locuit, situată în aceeași zonă.
Clădirea este mai ușor de întreținut în timp (teoretic, la reparația acoperișului, a casei scărilor, a ușilor exterioare, a liftului din imobil cotizează toți vecinii) și în plus nu trebuie să te ocupi personal de toate aceste reparații sau curățenie în spațiile comune.
Impozitele anuale care trebuie plătite la Primărie sunt mai mici
Facturile la furnizorii de utilități sunt plătite de administrator, ceea ce scutește mult timp și multe drumuri pentru plăți, care sunt o bătaie de cap chiar și online

• Facturi mai mici la încălzire, pentru că au pereți comuni încălziți iarna de vecini.
Se vând și se cumpără mai ușor, sunt active imobiliare cu o mai mare lichiditate, piața este mult mai dinamică pe acest sector rezidențial al apartamentelor de bloc, față de al caselor individuale pentru care intervin probleme de buget, gusturi privind arhitectura personalizată etc Acest lucru înseamnă că atunci când vei dori să te muți, vei găsi mai repede un cumpărător, dacă bineînțeles apartamentul va fi îngrijit, curat, pregătit pentru vânzare.

Dezavantaje:
Depinzi de ceilalți colocatari, de vecini. Dacă unul este scandalagiu, vei avea nopți albe și zile negre, dacă este rău platnic la întreținere, vei avea de suferit când furnizorii de utilități vor tăia apa rece, apa caldă și așa mai departe, lipsa neajunsurilor unei proaste vecinătăți este nelimitată.
• Nu ai o curte proprie, unde să parchezi mașina sau să îți amenajezi un spațiu verde al tău, un loc de joacă pentru copii, să faci un grătar cu prietenii sau să-ți bei cafeaua dimineața.
În trecut, era și o problemă de spațiu. Înainte de Revoluție suprafețele construite erau de regulă de până în 70 mp, așa că dacă doriți să vă cumpărați apartamente vechi trebuie să vă încadrați în acest Pat al lui Procust. De aceea apartamentelor construite în perioada comunistă li se mai spuneau cutii de chibrituri. Acum există însă apartamente de lux cu suprafețe de peste 300 mp.

În ceea ce privește cererea, ca trend, se remarcă o creștere a interesului pentru apartamentelor noi, potrivit vizitatorilor site-ului imobiliare.ro

În articole viitoare, rând pe rând, vă vom prezenta avantajele și dezavantajele caselor individuale, a duplexurilor, a caselor înșiruite și a locuințelor în sistem co-living, din ghidul imobiliar Cum să-ți cumperi o casă!

2017-10-04T18:02:14+00:00

Leave A Comment